De vraag en de aanpak
Behoefte aan grip in een veranderende omgeving
In oktober 2023 begon Elise aan deze opdracht, waarbij de behoefte aan ondersteuning voor de directie centraal stond. In het wekelijkse directieoverleg was er behoefte aan efficiëntere tijdsindeling en opvolging van acties. Elise pakte de structuur aan, zat het overleg voor en werd eigenaar van een strakke actielijst. Het samenvoegen van twee opleidingen betekende dat er twee versies van beleid waren. Dit zorgde voor onduidelijkheid; aan Elise om in samenwerking met collega’s van Avans de beleidsstukken te harmoniseren.
Lisa volgde Elise eind augustus 2024 op. Bij haar lag de vraag van de directie net anders. Haar opdracht ging hoofdzakelijk over het verder versterken van de grip van het directieteam op structuur en overzicht in dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast kreeg Lisa de belangrijke opdracht van het duurzaam beleggen van de taken van de directiesecretaris en ondersteunen van het borgen van gerealiseerde veranderingen binnen de organisatie.
Het resultaat
Structuur en overzicht als fundament
Elise introduceerde een nieuwe structuur voor het directieoverleg, wat zorgde voor meer efficiëntie en duidelijkheid in de besluitvorming. Ook was er hierdoor beter eigenaarschap van de acties. Daarnaast voerde ze verschillende ondersteunende taken uit, zoals meehelpen met het opstellen van maandrapportages en het coördineren van administratieve processen. Ook ontwikkelde en herschreef Elise een aantal beleidsstukken, passend bij de visie van het nieuwe AWG, waarmee ze bijdroeg aan een heldere en toekomstgerichte basis voor de academie.
Een belangrijk resultaat voor het directieteam was het opleveren van de strategische agenda van AWG, waar Lisa aan heeft meegewerkt. Dit document beschrijft zowel de stand van zaken op verschillende strategische thema’s (onderwijs, onderzoek, kwaliteit etc.) als de activiteitenplanning voor ieder onderdeel voor het komende jaar. Daarnaast is er nu een zogenaamd ‘overzichtsdocument’ met belangrijke activiteiten en deadlines en vooruit geplande directie-overleggen en heidagen. Verder organiseerde en begeleidde Lisa zelfstandig twee heidagen met de directie om o.a. te brainstormen over strategische onderwerpen. Als laatste zijn de taken van de directiesecretaris belegd en overgedragen binnen het team.
Geleerde lessen
Een plekje aan tafel
De geleerde lessen van beide consultants komen erg overeen. Allereerst benadrukken zij het belang van hun rol als ‘buitenstaander’. Dat woord klinkt misschien wat negatief, maar dat is het zeker niet! Een buitenstaander heeft binnen een organisatie een uniek en waardevol perspectief; zij stellen mogelijk vragen bij routines die voor de interne werknemer als heel normaal worden ervaren. Dat de uitnodiging om ongevraagd advies te geven onderdeel was van de opdracht maakte het alleen maar makkelijker om dit perspectief ook echt te delen. Daarnaast geven zowel Elise als Lisa aan hoe waardevol het is om deel te nemen aan belangrijke gesprekken op strategisch niveau. Hierdoor leer je niet alleen hoe strategische en tactische keuzes worden gemaakt maar ook wat er op operationeel niveau achter de schermen van een onderwijsinstelling gebeurt. Een les is dan ook om die kans zoveel mogelijk te pakken.
Typisch Jong Morgens
Kansen aangrijpen
Wat deze opdracht typisch Jong Morgens maakt, is de grote mate van vrijheid en vertrouwen om kansen te signaleren en te benutten. Tegelijkertijd vroeg het om flexibiliteit en een echte aanpakkersmentaliteit — en daar gedijen Jong Morgens consultants juist goed op!
Een ander sterk punt was de warme overdracht tussen Lisa en Elise, mede doordat ook buiten de overdrachtsmomenten contact gehouden werd. Ook het behouden van dezelfde projectcoach, een ervaren Morgens collega met kennis van het domein, zorgde voor continuïteit en een stevig fundament om op door te bouwen.